Parzenia zielonej herbaty – w czym tkwi sekret? 

  • 04.07.2022
Parzenia zielonej herbaty – w czym tkwi sekret? 
Źródło: pixabay.com

Ma delikatny i łagodny smak. Napar z jej liści wspiera koncentrację, dodaje energii witalnej, jedocześnie uspokaja i wycisza nerwy. O czym mowa? O zielonej herbacie. Powszechnie cenimy dziś jej walory smakowe i właściwości lecznicze. 


O czym powinnaś pamięta, przygotowując ten wspaniały napój? Dlaczego powinnaś go pić? Na te pytania znamy odpowiedzi. Zaraz się przekonasz. 


Przepis na przygotowanie zielonej herbaty


Przygotowany wrzątek należy chwilkę ostudzić – niech postoi ze 2 minuty. Kiedy już nadejdzie czas, zalej nim zielone listki wsypane do sitka bądź zaparzacza (użyj małego lub dużego). Następnie przykryj naczynie i poczekaj. Gdy upłyną 3 minuty, pozbądź się wszystkich fusów, herbata będzie gotowa do wypicia. 
Krótko parzony napar oprócz poprawy koncentracji, skutecznie uśmierza ból głowy, wzmacnia serce i zatrzymuje rozwój chorób sercowo-naczyniowych. 2-3 filiżanki dziennie mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia, zawału serca oraz udaru. Zawarte w zielonym naparze flawonole hamują pojawienie się miażdżycy. 
Długo parzona herbata (6 minut) działa relaksująco i antydepresyjnie. Bez problemu, możesz pić ją przed snem. Na pewno nie będziesz miała problemu z zaśnięciem. 
Zielona odmiana herbata przyczynia się też do efektywnego chudnięcia.  


Jak widzicie, picie tego szlachetnego napoju ma wiele korzyści, a przygotowywanie go wcale nie jest takie trudne. Jeśli zależy ci na prowadzeniu zdrowego stylu życia, to nie zapominaj o piciu choćby jednej filiżanki zielonej herbaty dziennie. Dzięki temu twój organizm będzie odżywiony, oczyszczony i dotleniony. 

 

Gabriela Grinka

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.